07 81 61 500 tajnistvo@zd-sevnica.si

Zdravstveni dom Sevnica, Trg svobode 14, 8290 Sevnica

Obvestila ZD Sevnica

Cepljenje zoper COVID-19

Zobozdravstvena ambulanta ZP Krmelj

Spoštovani,

zobozdravstvena ambulanta v ZP Krmelj bo pričela z delovanjem s 1. 2. 2022. Zaradi generalnih obnovitvenih del v januarju ambulanta ne bo delovala. 

Paciente prosimo, da si izberejo novega izbranega zobozdravnika ali počakajo na zobozdravnika, ki bo pričel z delom v zobozdravstveni ambulanti v ZP Krmelj v mesecu februarju.

V primeru bolečin se obrnite na zobozdravnike v ZD Sevnica.

 

Hvala za razumevanje, 
ZD Sevnica

 

Cepljenje proti gripi v sezoni 2021/2022

CEPLJENJE PROTI GRIPI V SEZONI 2021/2022

Od ponedeljka, 18. oktobra 2021 dalje, v okviru kampanje »Zavihajmo rokave! Cepimo se!« pričenjamo s cepljenjem proti gripi v sezoni 2021/22. Cepljenje se bo izvajalo pri izbranem osebnem zdravniku v ordinacijskem času. 

 

Cepljenje priporočamo vsem prebivalcem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, še zlasti skupinam z večjim tveganjem za težek potek bolezni. Tako kot v lanski sezoni, je cepljenje proti gripi tudi letos brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.

 

Gripa je zelo nalezljiva bolezen in virus se z lahkoto širi med prebivalci. Za preprečevanje širjenja je priporočljivo upoštevati tri enostavna pravila: ostanemo doma, če zbolimo in bi lahko imeli gripo; temeljito in pogosto si umivamo roke in si pri kihanju/kašljanju usta pokrijemo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali kihamo/kašljamo v rokav. Najučinkovitejša zaščita pred gripo pa je vsakoletno cepljenje. Cepljenje proti gripi je koristno, saj ščiti tako pred boleznijo kot tudi pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo.

Čeprav cepljenje proti gripi priporočamo vsem prebivalcem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, je cepljenje še posebej priporočljivo za skupine z večjim tveganjem za težek potek bolezni. Cepljenje proti gripi še posebej priporočamo:

  • starejšim od 65 let,
  • kroničnim bolnikom in njihovim družinskim članom,
  • osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo (ITM ≥40; pri otrocih ITM ≥ 95 percentil glede na starost in spol),
  • majhnim otrokom (od 6 do 23 mesecev starosti) in njihovim družinskim članom,
  • nosečnicam in njihovim družinskim članom,
  • zdravstvenim delavcem in sodelavcem ter zaposlenim v domovih starejših občanov, ki so pri svojem delu izpostavljeni nevarnosti okužbe ali pa lahko pri svojem delu okužbo prenesejo na druge osebe,
  • drugim delavcem v nujnih službah, ki so pomembni za delovanje različnih dejavnosti.

Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal ter bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupinah prebivalstva pa lahko bolezen poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti (kot so virusne in bakterijske pljučnice) in tudi z višjo smrtnostjo. Pri omenjenih skupinah cepljenje zmanjšuje tveganje za hospitalizacije in tudi smrt zaradi bolezni same ali njenih zapletov.

 

Za cepljenje predhodno kontaktirajte ambulanto izbranega osebnega zdravnika po telefonu ali elektronski pošti. 

 

Za osebe, ki imajo v občini Sevnica prijavljeno stalno ali začasno bivališče in v ZD Sevnica nimajo izbranega osebnega zdravnika, izvajamo cepljenje proti gripi v cepilni ambulanti in sicer: 
- v ponedeljek med 18.30 in 19.30 uro
- v torek, sredo, četrtek in petek med 13.30 in 14.30 uro. 

 

Na cepljenje lahko pridejo le zdrave osebe, ki v zadnjih 14 dneh niso imele znakov respiratorne okužbe (povišana temperatura, kašelj, bolečine v grlu, žrelu, znaki prehlada, bolečine v mišicah), prav tako pa okužbe niso imele osebe, s katerimi živijo v istem gospodinjstvu. 

 

 

CENA CEPLJENJA

Cepljenje proti gripi je brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.

 Za osebe brez urejenega obveznega zdravstvenega zavarovanja je cena cepljenja  14 €.

 

 

 

 

Cepljenje proti COVID-19

Spoštovani, epidemija covida-19 je korenito spremenila naša življenja in učinkovita cepiva so v tem trenutku edino realno upanje, da se podobno ne bo ponovilo tudi v naslednji hladni sezoni.

Splošne informacije

Zdravstveni dom Sevnica
Trg svobode 14
8290 Sevnica
07 81 61 500
tajnistvo@zd-sevnica.si

Uradni podatki

Zdravstveni dom Sevnica
Trg svobode 14
8290 Sevnica
Slovenija
ID za DDV: SI94492077
IBAN: SI56 0315 8100 0383 284 (SKB d.d.)

IBAN: SI56 0110 0600 8332 614 (Banka Slovenije)

Digitalni certifikat

ZD Sevnica

Srebrni

Cert ID: 0019/00019

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Zdravstveni dom Sevnica
Matična številka: 5636558000