07 81 61 500 info@zd-sevnica.si

Zdravstveni dom Sevnica, Trg svobode 14, 8290 Sevnica

Terapija z udarnimi valovi

Kaj je ESWT - terapija z udarnimi valovi in kako deluje?

ESWT (Extracorporeal shock wave therapy) je terapija z udarnimi valovi, ki se na področju ortopedije uporablja za zdravljenje degeneriranega in preobremenjenega tkiva, celjenje pseudoartroz ter odstranjevanje kalcinirajočih sprememb v tetivno - mišičnem sistemu. Zdravljenje z udarnimi valovi je sodoben, neinvaziven pristop obravnave bolečine in funkcionalne prizadetosti pacientov. 

Učinki in prednosti

ESWT terapija z udarnimi valovi izboljša prekrvavljenost tkiva ter spodbudi procese, ki preko normalizacije lokalnih pogojev omogočijo postopno obnovo prizadetega področja. Pride do regeneracije degeneriranega tkiva. Biološka reakcija se ne zgodi takoj, ampak gre za srednje in dolgoročen učinek. 

Prednosti uporabe udarnih valov pred drugimi terapijami je predvsem neinvazivnost, odsotnost zapletov ali stranskih učinkov, ambulantni način zdravljenja, večja učinkovitost v primerjavi s standardnimi terapevtskimi in kirurškimi metodami, hiter učinek in kratek čas zdravljenja, možnost polnega obremenjevanja takoj po terapiji ter zato hitra vrnitev k popolni aktivnosti.

RamaKomolecKolčni sklepKolenski sklepStopaloHrbtenica
Kalcinacije narastišč mišic rotatorne manšete Bolečina v rami z omejeno gibljivostjoMedialni epikondilitis ali golf komolec Lateralni epikondilitis ali teniški komolecTrohanterični burzitis Kronični pelvični bolečinski sindromRunners Knee ali tekaško koleno Jumpers Knee ali skakalno koleno Joggers Knee ali ukleščenje lateralne plice Vnetje pokostniceBolečina v ahilovi tetivi Plantarni fasciitis Spina calcanea - trn v peti Ponavljajoče se poškodbe na stegnu in goleniAkutna in kronična bolečina v vratu ali hrbtu zaradi mišičnih spazmov 
Ostalo: Kontrakture, Trigger točke -povrhnje in globoke, Miofascialna bolečina, ESWT akopunktura

Kdaj terapije ne izvajamo - kontraindikacije

 • v času akutne faze vnetja,
 • pri svežih poškodbah,
 • pri bolnikih z zdravili proti strjevanju krvi,
 • pri izraziti osteoporozi,
 • pri malignih obolenjih v področju terapevtskega cilja,
 • pri nosečnicah,
 • pri sumu na globoko vensko trombozo,
 • aplikacija nad področjem pljuč, živcev, sprednji del vratu in glave.

Terapija z udarnimi valovi

Za zdravljenje uporabljamo aparat Storz Medical Duolith SD1, ki proizvaja F-SW (focused shock waves) in R-SW (radial shock waves). Fokusirani udarni valovi so akustični valovi z veliko energije medtem, ko so radialni valovi, tlačni valovi. Najboljše rezultate dosežemo s kombiniranjem obeh oblik valov. 

V okviru zdravljenja opravimo 4 - 6 terapij, ki se izvajajo enkrat tedensko. Zdravljenje se lahko po potrebi tudi podaljša/skrajša. 

Med ESWT terapijo pacient leži ali sedi. Na kožo nad prizadetim področjem nanesemo neškodljiv ultrazvočni gel. Terapijo izvedemo po izbranem protokolu v dveh delih - v prvem uporabimo F-SW sondo, v drugem delu pa R-SW sondo. 

ESWT zdravljenje je praviloma brez klinično pomembnih zapletov. Sama terapija lahko izzove blago bolečino, kar pa obvladujemo s prilagajanjem energije udarnih valov.

Po terapiji z udarnimi valovi

 • po vsaki ESWT terapiji priporočamo enodnevni počitek,
 • v času izvajanja ESWT terapije (2-4 tedne) večje fizične obremenitve niso zaželene,
 • običajne dnevne aktivnosti praviloma niso omejene, odvisno od stanja posameznika. 

Informacije

Za vse informacije smo vam na voljo vsak delovnik med 7. in 14. uro na telefonski številki 07/81 61 531 (koordinatorka zdravljenja Andreja Lapornik, dipl. fth. ) in na e-naslovu: fizioterapija@zd-sevnica.si. Cena: 50 € na 1 terapijo.

Splošne informacije

Zdravstveni dom Sevnica
Trg svobode 14
8290 Sevnica
07 81 61 500
f: 07 81 61 550
info@zd-sevnica.si

Uradni podatki

Zdravstveni dom Sevnica
Trg svobode 14
8290 Sevnica
Slovenija
ID za DDV: SI94492077
IBAN: SI56 0315 8100 0383 284 (SKB d.d.)

IBAN: SI56 0110 0600 8332 614 (Banka Slovenije)

Digitalni certifikat

ZD Sevnica

Srebrni

Cert ID: 0019/00019

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Zdravstveni dom Sevnica
Matična številka: 5636558000