07 81 61 500 info@zd-sevnica.si

Zdravstveni dom Sevnica, Trg svobode 14, 8290 Sevnica

Nevrološka obravnava odraslih

Izboljšajte vsakodnevne aktivnosti

Nazaj

Nevrološka obolenja

Nevrološka obolenja so bolezni centralnega in perifernega živčnega sistema. Po mednarodni klasifikaciji bolezni (ICD) spadajo nevrološka obolenja v kategorijo bolezni nevrološkega sistema, delimo jih na: obolenja gibanja (Parkinsonova bolezen), motnje z nevrokognitivno okvaro (Alzheimerjeva demenca), multipla skleroza, epilepsija, cerebrovaskularne bolezni (možganska kap), poškodbe hrbtenjače itd.

Posledice nevroloških obolenj

Posledice nevroloških obolenj se kažejo v omejenem fizičnem delovanju, kognitivnih in vedenjskih motnjah, težavah pri sporazumevanju ter psihosocialnih omejitvah (težave z učenjem, nezmožnost vrnitve na delo), ki vplivajo na zmožnost opravljanja vsakodnevnih aktivnostih.

Težave in simptomi se razlikujejo glede na nevrološko obolenje, kot delna ali popolna paraliza telesa, mišični oslabelosti, delni ali popolni izgubi senzibilitete, nehotenih krčih skeletnega mišičja, glavobolih, nepojasnjeni bolečini, slabši koordinaciji in slabšem zavedanju.

Bobath metoda obravnave - celostna obravnava

V naši fizioterapiji izvajamo obravnavo nevroloških oseb po Bobath metodi, kjer je glavni namen optimizacija funkcionalnega okrevanja po leziji centralnega živčnega sistema (CŽS) ter zmanjševanje kompenzacij. S pristopom želimo spodbujati pravilnejše in učinkovitejše gibalne vzorce ter zmanjšati kompenzacijske gibe pri vsakodnevnih aktivnostih. Zavedati pa se je potrebno, da so atipični gibalni vzorci posledica človekovih življenjskih izkušenj (bolečina, zvin, zlom in podobno) na podlagi katerih oblikujemo svoj gibalni vzorec, ti pa so lahko prisotni že pred nevrološko lezijo. 

Gre za 24-urni holistični pristop za povečanje aktivnosti in sodelovanja posameznika v procesu rehabilitacije pri nevrološki patologiji. Pri terapiji najpogosteje uporabljamo tehniko facilitacije. Facilitacija je terapevtska tehnika s pomočjo katere želimo vplivati na senzorične informacije s pomočjo terapevtskega dotika, spremembo okolja in besednimi namigi. 

Cenik nevrološke obravnave: po dogovoru

Terapijo izvajata: Anamarija Vidmar, dipl. fiziot, mag. zak. in druž. štud. Maruša Zupet, dipl. fiziot.

Splošne informacije

Uradni podatki

ZD Sevnica

Srebrni

Cert ID: 0019/00019

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Zdravstveni dom Sevnica
Matična številka: 5636558000