07 81 61 500 info@zd-sevnica.si

Zdravstveni dom Sevnica, Trg svobode 14, 8290 Sevnica

Kineziotape trakovi

Preprosta in poceni metoda zdravljenja, zagotavljajo podporo in stabilnost mišicam ter sklepom, brez omejevanja telesnih obsegov gibljivosti

Nazaj

Kaj so kineziotape trakovi

Elastični lepilni trakovi (KT) so preprosta in poceni metoda zdravljenja, saj so hitri in lahki za aplikacijo. Razvil jih je dr. Kenzo Kase leta 1970. Bili so oblikovani kot dodatek k zdravljenju, ker zagotavljajo podporo in stabilnost mišicam ter sklepom, brez omejevanja telesnih obsegov gibljivosti. KT se razlikujejo od tradicionalnih konvencionalnih neelastičnih športnih trakov za imobilizacijo, saj so enosmerno elastični in so pred aplikacijo raztegljivi do 140 % od začetne dolžine, kar daje koži konstanten občutek vlečne sile. So zračno prepustni in vodoodporni ter obstojijo na koži več dni (tudi v vodi) brez menjave.

Vsestranski način uporabe

KT temeljijo na različnosti načinov uporabe od zmanjšanja bolečine do zaščite poškodovanih tkiv in tudi za preventivo. Različne tehnike lepljenja so uporabljene za zdravljenje in kot preventiva pred mišično-skeletnimi poškodbami. Vse oblike aplikacije nimajo enakega učinka. Terapevtski učinek KT je odvisen od raztega in oblike aplikacije. Uporablja se lahko za aplikacijo na katerokoli mišico in sklep.

Večina učinkov naj bi bila posledica draženja proprioceptorjev in različnih kožnih receptorjev. Zmanjšanje bolečine z aplikacijo KT razlagajo kot posledico inhibicije bolečinskih dražljajev z informacijo o mehaničnih dražljajih iz kože na ravni hrbtenjače – »teorija vrat«. Protibolečinski učinek naj bi bil največkrat kratkoročen.

Aplikacija KT povzroči rahel dvig kože ter zvečanje prostora med epidermisom in fascijo. To posledično izboljša in pohitri pretok limfe in krvnega sistema po telesu ter zmanjša otekline in hematome. KT učinkujejo na zmanjšanje podkožnega pritiska, in ker spodbujajo krvni obtok, predvsem v bolečih področjih, posledično zmanjšajo vnetje in otekline ter privedejo do hitrejšega zdravljenja.

Splošne informacije

Uradni podatki

ZD Sevnica

Srebrni

Cert ID: 0019/00019

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Zdravstveni dom Sevnica
Matična številka: 5636558000