07 81 61 500 info@zd-sevnica.si

Zdravstveni dom Sevnica, Trg svobode 14, 8290 Sevnica

Navodila

Nazaj

V našem laboratoriju opravljamo osnovne hematološke in biokemične preiskave, ter analizo urina in pregled blata na črevesne parazite in kri. Za odvzem krvi je priporočljivo, da ste tešči. NUJNO – pa morate biti tešči za biokemične preiskave (kontrola sladkorja, maščob, jetrni testi ...). Za analizo URINA in BLATA mora biti svež vzorec.

URIN – srednji curek urina lahko prinesete v za to namenjeni posodi (dobi se v lekarni ali Sanolaborju).

BLATO – posodica z žličko – vzorec naj bo samo na žlički!

SAMOPLAČNIKI – vse preiskave lahko opravite kot samoplačnik in se dogovorite z delavci v laboratoriju.

Pred odvzemom biološkega materiala pacienti oddate napotnice in priložite zdravstveno kartico v pisarni laboratorija  in počakate v čakalnici,da vas pokliče laboratorijski tehnik. Samoplačniki ne potrebujete napotnic. Za želene preiskave se dogovorite v sprejemni pisarni laboratorija.

 

ODVZEM KRVI

Pred odvzemom krvi se priporoča vsaj 15 minutno mirovanje v čakalnici. 

 • Za odvzem krvi za krvni sladkor, maščobe: holesterol, HDL holesterol, LDL, holesterol, trigliceride, železo, ščitnične hormone (TSH,T3,T4) in PSA morate biti tešč. Biti tešč, pomeni, da 12 ur pred odvzemom krvi ne uživate nobene hrane, pijete lahko le vodo, ne kave, alkohola in ne smete kaditi.
 • Odvzem krvi za železo se priporoča med 8. in 9.uro, ker koncentracija železa tekom dneva zelo niha in so v tem času rezultati najbolj realni.
 • Vsaj dan pred odvzemom krvi se morate izogibati tudi fizičnim in psihičnim naporom, ker vse to lahko vpliva na rezultate laboratorijskih analiz.
 • Na rezultate laboratorijskih analiz vplivajo tudi razne diete in zdravila, zato ta ,če vam ni zdravnik naročil drugače, vzemite po odvzemu krvi.
 • Če vam je pri odvzemu rado slabo, to povejte laboratorijskemu tehniku, ki vam bo jemal kri.
 • Pred odvzemom kapilarne krvi (največkrat pri otrocih), je potrebno roko ogreti, ker kri odvzamemo iz blazinice prsta.
 • Po odvzemu  krvi je pomembno, da sterilni tampon 5 minut močno pritiskate na mesto vboda, da preprečite krvavitev v podkožje in s tem nastanek modric.

 

ODDAJA URINA

Napotnico za analizo urina oddate v sprejemni pisarni laboratorija, kjer vam bodo dali lonček za zbiranje urina in povedali, kakšen vzorec urina je potreben za vašo preiskavo.

 • Za analizo urina se najpogosteje zahteva, da oddate priložnostni vzorec urina.  V tem primeru je potreben srednji curek urina, ki ga dobite tako, da prvi curek urina spustite v straniščno školjko, drugi del  v lonček za odvzem urina, preostali del pa zopet v školjko.
 • Za analizo potrebujemo najmanj 15 ml urina .
 • V stranišču postavite lonček z zbranim urinom na okensko polico, ki meji na urinski laboratorij.
 • Če je na napotnici označena preiskava urina na bakterije oz. mikrobiološke preiskave (URIKULT) ali SANFORD, boste v sprejemni pisarni laboratorija dobili poseben sterilen lonček.
 • Dojenčkom namesti vrečko za odvzem urina medicinska sestra, odstranite pa jo v prostoru za odvzem krvi .

 

ODVZEM BLATA

Posodico za odvzem blata dobite v sprejemni pisarni laboratorija ali v ambulanti  pri vašem osebnem zdravniku.

Za preiskavo kri v blatu, odvzamete sumljive dele blata (črne, krvave, sluzaste) in prinesete količino blata v velikosti lešnika.

 

IZDAJA IZVIDOV

Izvidi laboratorijskih preiskav, ki jih izvajamo v našem laboratoriju so narejeni še v istem dnevu, razen za urinsko preiskavo - URIKULT. Preiskavo Uricult delamo od ponedeljka do četrtka.  V petek preiskave Uricult ne izvajamo.

Če vam je zdravnik na napotnici označil »NUJNO«, bodo izvidi narejeni v eni uri po odvzemu krvi. V primeru, ko je na napotnici označeno »prioritetno oz. prednostno«, pa bodo izvidi narejeni v dveh urah po odvzemu krvi oz. čim hitreje, ko bo možno.

Splošne informacije

Uradni podatki

ZD Sevnica

Srebrni

Cert ID: 0019/00019

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Zdravstveni dom Sevnica
Matična številka: 5636558000