07 81 61 500 tajnistvo@zd-sevnica.si

Zdravstveni dom Sevnica, Trg svobode 14, 8290 Sevnica

Svetovni dan preprečevanja samomora 10. september 2019

Pomen svetovnega dneva preprečevanja samomora

Pomembna ovira pri preprečevanju samomora je stigmatizacija tega področja. Številni ljudje, ki trpijo za duševnimi boleznimi, sploh ne poiščejo ustrezne pomoči – tudi zaradi stigme. Zato je obeležitev svetovnega dneva preprečevanja samomora tako pomembna. Poleg destigmatizacije področja nam namreč ponuja priložnost, da še bolj aktivno pozivamo javnost k preprečevanju samomora po vsem svetu, izpostavljamo krepitev varovalnih dejavnikov, vzbujamo upanje s ciljem odvrniti čim več ljudi od samomora in opozarjamo na pomen nudenja opore tistim, ki so zaradi samomora izgubili ljubljeno osebo.

Aktivnosti ob 10. septembru

Prekolesarimo svet 2019

UP IAM Slovenski center za raziskovanje samomora, Nacionalni Inštitut za javno zdravjeSlovensko združenje za preprečevanje samomora, Center za psihološko svetovanje Posvet in Nacionalno združenje za kakovost življenja OZARA Slovenija vas vabijo, da se jim pridružite in sodelujete v akciji Prekolesarimo svet ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora, ki bo letos potekala že šesto leto zapored.

Namen akcije je razširjati zavedanje, da samomore lahko preprečujemo. Obenem pa se želi z akcijo vzpodbujati druženje in povezovanje med ljudmi. Slednje izpostavlja tudi geslo Skupaj za preprečevanje samomora, ki poudarja pomen povezovanja, ki je ključnega pomena za preprečevanje samomora, saj le to zahteva prizadevanja mnogih: družine, prijateljev, sodelavcev, skupnosti, zdravstvenih delavcev, verskih voditeljev, politikov in vlade. S skupnimi močmi lahko tako vsi skupaj in vsak od nas prispevamo k zniževanju količnika samomora.

Več informacij o tem, kako sodelovati najdete na spletni strani in Facebook strani, posvečeni temu dogodku:

Svečka v podporo, spomin in kot upanje

Mednarodna zveza za preprečevanje samomora tako kot vsako leto poziva, da ljudje na svetovni dan preprečevanja samomora na svojem oknu prižgejo svečko ob 20. uri po lokalnem času. Gre za gesto v podporo preprečevanju samomora, poleg tega pa svečka gori tudi v spomin tistim, ki so umrli zaradi samomora ter kot upanje za njihove svojce.

Obeležite svetovni dan preprečevanja samomora z nami

Ker zavedanja o preprečevanju samomora ni nikoli preveč, vabimo vse organizacije in posameznike, da se priključite obeležitvi svetovnega dne preprečevanja samomora z lastnimi pobudami in dogodki.

Če ste v stiski

Ob obeležitvi svetovnega dne preprečevanja samomora poudarjamo, kako pomembno se je o tej temi odkrito pogovarjati.

Če ob tem prepoznate svojo stisko ali stisko vašega bližnjega, ne oklevajte in poiščite pomoč.

Lahko se obrneš na svojega osebnega zdravnika ali na:

  • CENTER ZA DUŠEVNO ZDRAVJE ODRASLIH POSAVJE: 07 81 61 555 ali 07 81 61 567, e-mail. cdzo@zd-sevnica.si
  • 031 704 707, info@posvet.org – Psihološka svetovalnica  »Posvet« v Zdravstvenem domu Sevnica 
  • Pomoč za mlade je na voljo tudi na spletni strani To sem jaz.net
  • 112 – Center za obveščanje za takojšnjo nujno pomoč