07 81 61 500 tajnistvo@zd-sevnica.si

Zdravstveni dom Sevnica, Trg svobode 14, 8290 Sevnica

Psihološka prva pomoč v epidemiji COVID-19 v CDZO Posavje

V duševni stiski pri spoprijemanju in premagovanju ovir, ki so spremenile potek življenja posameznika in družine zaradi pojava korona virusa se lahko obrnete na psihološko pomoč v duševni stiski Centra za duševno zdravje odraslih.

Pokličite na: 051 834 384 od ponedeljka do petka med 8.00 in 14.00.

Psihologi tima CDZO bodo na voljo za pogovor, razbremenitev in podporo.

DUŠEVNO ZDRAVJE IN OBVLADOVANJE FIZIČNE DISTANCE V SOCIALNIH ODNOSIH V POVEZAVI Z EPIDEMIJO COVID-19

Nekaj koristnih napotkov za spoprijemanje s psihično stisko:

  • Vnaprej načrtujte preživljanje svojega časa. Ustvarite dnevno rutino in ji sledite.
  • Ena najbolj pomirjujočih stvari sta tako za otroke kot za odrasle rutina in predvidljivost. Pomagata nam vzdrževati občutek reda in smisla ter nadzora nad situacijo. V rutino vključite dnevne aktivnosti kot so delo, učenje, telesna vadba, skrb za zdravo prehrano.
  • Učenci in dijaki naj v skladu z navodili učiteljev opravljajo šolsko delo, najbolje kar po svojem običajnem šolskem urniku. Otroke v skladu s starostjo vključite v gospodinjska opravila, postorite kaj, za kar sicer ni časa. Z otroki se igrajte, zelo dobrodošle so npr. družabne igre, del časa pa boste zagotovo izkoristili tudi za elektronske medije.
  • Telesna dejavnost nas zelo učinkovito varuje pred tesnobo in motnjami razpoloženja, posebej pomembna je za otroke, ki potrebujejo še več gibanja kot odrasli. Če nimate prepovedi zapuščanja doma, si organizirajte tudi gibanje zunaj, seveda v skladu z navodili - ne med ljudmi in samo z družinskimi člani, s katerimi ste tudi sicer v stiku.
  • Omejite spremljanje novic na najnujnejše in najbolj zanesljive vire informacij.

Stojimo vam ob strani!