07 81 61 500 Fax: 07 81 61 550 tajnistvo@zd-sevnica.si

Zdravstveni dom Sevnica, Trg svobode 14, 8290 Sevnica

Cepljenje proti gripi v sezoni 2019/2020

Obveščamo vas, da v ponedeljek, 28.10.2019 pričenjamo v Zdravstvenem domu Sevnica s cepljenjem proti gripi. Cepljenje se izvaja pri vseh izbranih osebnih zdravnikih in v ambulanti NMP  vsak delovnik od 7. do 20. ure.

Gripa predstavlja veliko grožnjo za javno zdravje in ima velik vpliv na obolevnost in umrljivost. Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z respiratorno simptomatiko in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri bolnikih s kroničnimi boleznimi, starejših bolnikih, dojenčkih in nosečnicah pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti in višjo smrtnostjo. (Vir: NIJZ)

Najučinkoviteje se pred gripo zavarujemo z vsakoletnim cepljenjem, zato je cepljenje priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, čeprav je pri nekaterih skupinah (starejši, kronični bolniki, imunsko oslabljeni...) uspešnost cepljenja lahko nižja. Cepljenje proti gripi je še zlasti priporočljivo za kronične bolnike, starejše osebe, majhne otroke (od 6 mesecev do 2 let starosti), nosečnice ter za izjemno debele (ITM ≥ 40). Cepljenje je priporočljivo tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, še posebno to velja za zdravstvene delavce in sodelavce ter druge nujne službe. (Vir: NIJZ)

Cena cepljenja 
Kritje iz obveznega zdravstvenega zavarovanja vsak odmerekSkladno s Program cepljenja in zaščite z zdravili 2019, ki določa tudi financiranje cepljenja proti gripi je za zavarovane osebe (odrasli in otroci), ki imajo kronične bolezni obtočil, dihal, sečil, jeter, metabolne bolezni (sladkorna bolezen...), nekatere živčno-mišične in vezivne bolezni, maligna obolenja, nekatere bolezni krvi in krvotvornih organov, bolezni, ki slabijo imunski odziv, za osebe stare 65 let in več, za nosečnice (ne glede na trajanje nosečnosti) ter za ekstremno debele (ITM ≥ 40) strošek cepljenja proti gripi v celoti krito iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.
14,00 € (1 odmerek)Za zdrave odrasle in otroke (od 6 mesecev dalje). Otroci mlajši od 9 let praviloma prejmejo dva odmerka cepiva s presledkom najmanj 4 tedne; en odmerek zadostuje pri otrocih, ki so bili že cepljeni vsaj z enim odmerkom cepiva proti gripi.

Več o cepljenju proti gripi v sezoni 2019/20 si lahko preberete  na spletnem mestu: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/cepljenje_proti_gripi_2019_20_0.pdf

S prijaznimi pozdravi.                                                             

                                                                                                                Vladimira Tomšič

                                                                                           direktorica Zdravstvenega doma Sevnica