07 81 61 500 info@zd-sevnica.si

Zdravstveni dom Sevnica, Trg svobode 14, 8290 Sevnica

Nuhalna svetlina

in ultrazvočne preiskave nosečnosti

Nazaj

S pomočjo ultrazvočnih preiskav v zgodnji nosečnosti je mogoče napovedati možnosti kromosomskih in drugih prirojenih nepravilnosti ploda. Z ultrazvočnim pregledom v 11. do 13. tednu (najbolj ustrezen je v 11. tednu in 5 dni) se bodoča starša seznanita z možnostjo tveganja nepravilnega razvoja ploda in sicer kromosomskih nepravilnosti kromosoma 21 (Downov sindrom), 18 (Edwardsov sindrom) in 13 (Patau sindrom).

Nuhalna svetlina je ultrazvočna preiskava, s katero se določi razdalja med hrbtenico in kožo na plodovem zatilju. Vsak plod ima nuhalno svetlino, ki se spreminja z večanjem nosečnosti. Nuhalna svetlina je tekočina, ki zastaja v podkožju vratu ploda v prvem trimesečju. Večja nuhalna svetlina pomeni večje tveganje za kromosomske in druge nepravilnosti, pogosto tudi srčne napake. V okviru preiskave se opravi tudi ocena nosne kosti zarodka. Pri zarodkih s Downovim sindromom nosna kost zakosteni kasneje. Če je pri preiskavi ne vidimo (odsotnost nosne kosti), je tveganje za kromosomsko nepravilnost večje.

Dvojni hormonski test je krvna preiskava, ki se lahko opravi od 8. do 14. tedna nosečnosti. Preiskava vsebuje določanje koncentracije prostega ß-HCG in PAPP-A v krvi nosečnice. S preiskavo dobimo zanesljive rezultate, na podlagi katerih lahko napovemo možnost kromosomskih napak zarodka. Priporočljivo je, da se dvojni hormonski test opravi v 8. tednu nosečnost.

Preglede opravljal Alojša Preskar, dr.med., spec. ginekologije in porodničarstva, in sicer vsak ponedeljek od 8.00 ure dalje.

Na preiskavo se morate predhodno naročiti:

  • po telefonu 07 81 61 530 (Marija Krevelj, s. m. s. )  ali
  • e-pošti  ginekologija@zd-sevnica.si . 

 

Cenik storitev:

Nuhalna svetlina80,00 €
Dvojni hormonski test40,84 €

Za vsa dodatna vprašanja in informacije o izvajanju pregledov in preiskav v nosečnosti smo vam na voljo.

  • AACI Accreditation Mark Colour 2017.jpg
  • ISO 9001 certifikat

Splošne informacije

Uradni podatki

ZD Sevnica

Srebrni

Cert ID: 0019/00019

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Zdravstveni dom Sevnica
Matična številka: 5636558000